przyczyny poronien

QLIMAX

Temat: Badania genetyczne
...z krwi. Z tego co pamietam było ono dosyc drogie, ale jeśli lekarz ginekolog wypisze Ci skierowanie to jest ono bezpłatne. Kiedy już będziesz mieć takowe skierowania watro udac sie do Narodowego Funduszu Zdrowia - i zapytac sie czy sa one dobrze wypełnione. Ja miałam z tym problem, poniewaz oba skierowania były tylko na konsultacje a nie na badania z konsultacjami. Na badanie zdecydowałam sie po drugim poronieniu. Wynik badania nie "podał"mi przyczyny poronien. Dowiedzialam sie tylko, że nie sa to sprawy genetyczne. Dziś jestem mamą 3,5 letniej słodkiej dziewczynki. Pozdrawiam, głowa do góry!
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=170110



Temat: zaweźmijmy się
...(po raz pierwszy w nOvum)... od tematu nie da się odskoczyć na tyle aby się dosłownie odechciało dziecka, ale można wyrobić w sobie poczucie, że widać trzeba czekać! zastrzyki oznaczają raczej typ 1 - insulinozależny, czyli tak jak ja. wiem, że da się urodzić zdrowe dziecko, chorując na cukrzycę, ale jednak to wymaga o wiele więcej nakładów pracy i strasznie męczy psychicznie. wiem o Twojej walce. i zastanawiają mnie przyczyny poronień. wiesz czemu tak się dzieje? fatalne jest to, że mija tyle czasu zanim trafi się na tego odpowiedniego lekarza... ale ważne, że się nie poddajesz :) jestem z Tobą!
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=177526


Temat: Nie może utrzymać ciąży?
Hcg jest wydzielane przez trofoblast, a ten może się jeszcze rozwijać pomimo obumarcia zarodka, stąd stężenie hormonu może wzrastać pomimo obumarcia ciąży. A co do przyczyny poronień, na prawdę temat jest zbyt obszerny żebym mogła zamieścić odpowiedź, choćby w połowie satysfakcjonującą, na łamach forum. Na pewno po dwóch poronieniach należy wdrożyć choćby podstawową diagnostykę. Tak więc proszę powiedzieć znajomej, żeby udała się na wizytę i porozmawiała z lekarzem prowadzącym, tak na pewno uzyska potrzebne informacje.
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=5535


Temat: Piekna niespodzianka...
czy może konieczne sa jakieś dodatkowe badania masz na mysli wady dziecka czy cos w tym stylu? czy przyczyny poronien? jestesmy zapisani do genetyka, czekamy na tel. ale jak zaciazylam to i tak nas nie przyjma :evil:
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=4867


Temat: Problemy po poronieniach
Witam. Bardzo chciałabym prosić o radę i pomoc w następującej sprawie. Otóż w zeszłym roku straciłam dwie ciąże. Pierwsze poronienie nastąpiło 20 maja w 8 tc, drugie 31 sierpnia w 6/7 tc. 10 lat temu urodziłam córkę bez żadnych problemów w ciąży, jednak jej ojcem jest mój pierwszy mąż. Obecnie z mężem robimy wszelkie badania mające na celu ustalić przyczyny poronień, jednak jak na razie wszystkie wyniki są prawidłowe. Mój ginekolog twierdzi, że po zabiegach łyżeczkowania wszystko wróciło u mnie do normy, nie widać zrostów, wszystko pięknie. Cykl mam regularny, 27 dni, w połowie cyklu odczuwam ból owulacyjny, wszystko jak dawniej. Problem zaczyna się w 20 - 23 dniem cyklu. Otóż występuje u mnie wtedy brązowe plamienie i trwa aż do miesiączki. Lekarz zalecił badania hormonalne -...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=7129


Temat: Choroby tarczycy a poronienia
Choroby tarczycy a poronienia   Witam! Jestem po dwóch poronieniach samoistnych - pierwsze w 2008r w 9tc i drugie w 2009r w 10tc (w obu przypadkach ciąża zatrzymała się w 5-6 tc). Szukając przyczyny poronień zaczęłam robić różne badania, m.in. po raz pierwszy w życiu zbadałam hormony tarczycy. Oto moje pierwsze wyniki: TSH 0,023 {0,400-4,000) FT3 6,42 {1,80-4,20} FT4 1,47 {0,89-1,76} (prolaktyna w normie) Po miesiącu powtórzyłam ponownie TSH i wynosiło 0,004 Endokrynolog zrobił USG tarczycy, nie jest powiększona, stwierdził tylko, ze są jakieś zmiany - że jest ciemniejsza niż powinna, ale nie ma...
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=11191


Temat: CIĄŻA DO 12 TYG - WIELKA NIEWIADOMA !!!
...poroni bo się może za bardzo przejąc tymi słoami. Fakt do 12 tygodni istnieje największe ryzyko poronienia, ale to wszystko zależe od silnego płodu no i troszkę od nas.Ja mam mięsniaka i oczytałam się że nie można zajśc w ciążę i że przeważnie się poroni, i gdyby nie mój lekarz pewnie bym się załamała do ko ńca i była strzępkiem nerwów. Kazał mi się nie przemęczać, nie stawać na palcach . nie trzymać długo rąk w górze bo to najczęstsze przyczyny poronień. Teraz powoli kończę 16tc i odpukać narazie wszystko jest dobrze. Więc grudnióweczki nie martwcie się na zapas i nie słuchajcie takich bzdur, teraz trzeba myśleć pozytywnuie im dbać o siebie, a wszystko będzie dobrze. JoVi i...KTOŚwrześniowy
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=122756


Temat: Czy nie powinnam brać duphastonu?
  Hej! Ja poroniłam dwa razy ( 11 i 10 tydzień). W trzeciej ciąży lekarz ( inny zresztą, bo zmieniłam) na początku przepisał mi Luteinę a od 10 tyg właśnie Duphaston. Nie znane były przyczyny poronień, więc zdecydował się od początku dać coś na podtrzymanie no i udało się. Mam 3-miesięczną Zuzankę! A tak na marginesie to ładowali we mnie tyle leków, że szok! W 5 miesiącu doszłam do 17!!! dziennie! ( miałam szybko rozwarcie- 16 tydzień i skurcze) Trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko ok! Bogusia
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=110597


Temat: NADAL BADANIA
NADAL BADANIA   Witajcie Moje Drogie. Dziękuje za odpowiedzi. Zrobiłam kolejne badania profil antyfosfolipidowy. Wynik igM 4,73(wartość referencyjna 7) a IgG 1,97( wartość referencyjna 10) wnioskuje z tego że badanie wyszlo dobrze? Jeśli ktoś robił takie badanie, to prosze o info czy wszystko jest ok. Wiecie co, do tej pory wszystkie badania które robie wychodza dobrze. Nadal nie znam przyczyny poronień. Wolałabym chyba poznać przyczynę,wyleczyć ją i wtedy starać sie o dziecko. Nie wiem co mam robić. Wizyta u lekarza dopero za 2 tygodnie,bo jest na urlopie. Powiedział mi aby nie robic badań genetycznych, ale dla świetego spokoju chyba się na to zdecyduje. Pozdrawiam i przytulam Was
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=169695


Temat: Poronienie i jego przyczyny!
...się stratę ciąży poniżej 28. tygodnia. Wiele wcześniaków urodzonych w 26. tygodniu ciąży na nowoczesnym oddziale noworodkowym przeżywa i rozwija się normalnie. Można rozróżnić poronienia samoistne, spowodowane przez naturalne przyczyny, oraz sztuczne (przerwanie ciąży nazywane aborcją), które zostały sprowokowane np. ze wskazań lekarskich czy społecznych (w Polsce dozwolone tylko ze względu na stan zdrowia pacjentki). Przyczyny poronień samoistnych
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=157


Temat: Było dziecko nie ma dziecka
a co mowia lekarze - co jest przyczyna?? moze powinas lezec od poczatku ciazy Przyczyny poronień Poronienie oznacza najczęściej, że ciąża nie mogła się rozwijać z powodu wady plemnika, komórki jajowej lub błędu genetycznego przy ich połączeniu. Dopiero przy powtórnym poronieniu szuka się przyczyn w organizmie kobiety. W grę wchodzić mogą: - nieprawidłowości narządów rodnych (nieprawidłowe położenie, niedorozwój bądź wady rozwojowe macicy); - choroby zakaźne...
Źródło: idealne.info/viewtopic.php?t=1383


Temat: Aga27g całym sercem jestesmy z Wami !!
aga27g, super wieści ze żołnierzyki zbadane i są ok :jupi: i że w koncu trafiłas na jakiegoś normalnego gina na NFZ :jupi: trzymam kciuki za resztę badań, twoje samozaparcie w poszukiwaniach przyczyny poronień
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=1688


Temat: Dziewczyny którym się udało - przyczyny
aagata32   mysle ze ja tez moge sei dopisac... przynajmniej przekroczylam juz ten trudny pierwszy trymestr.... przyczyny poronien natury immunologicznej .... juz po pierwszym poronieniu mialam porobine badania ktore wykluczyly prawie wszyskie inne przyczyny a wskazywaly na immunologie (p-ciala antykardiolipinowe i p-tarczycowe i pewnie inne ktorhych nie badalam) moj organizm sam zwalaczal ciaze jako cialo obce :( pomimo iz wiedzialam jakei sa przyczyny ( bo te gadki ze to pewnie wada zarodna bez srobienia badan mnie wyprowadzaly z rownowagi) to druga...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=139637


Temat: Styczniówka,która właśnie wróciła od lekarza!!
Do Monki   Moja droga, wprawdzie pisałam już wcześniej w swoim przypadku ale napiszę Ci tu jeszcze raz po krótce. Otóż lekarze nie podali mi konkretnej przyczyny poronień przebadali mnie konkretnie, bo i badania hormonalne i genetyczne się odbyły wcześniej miałam również badanko na toksoplazmozę i badania tarczycy i cuda nie widy! W ostatniej fazie tuż przed zajściem w ciążę leżałam w klinice położniczej w Poznaniu oznaczano mi jajeczkowanie bo miałam jakieś problemy z miesiączkami, miałam też jeszcze później zgłosić się do tego szpitala na HSG czyli rentgena macicy ale...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=99089


Temat: Inseminacja - to też rozwiązanie ..........
...polipa wkońcu okazało się że miałam placki polipowate które także utrudniają zajście, hiperprolaktynemia zbijana bromkiem od listopada 2005, leczenie w klinice New Med w W-wie. Staranka naturalne aż do końca wakacji Jeśli się nie uda wracają do kliniki Jola72 - 34 lata. Starania poczynili we wrześniu 2003 r. 21,04,2004 i 8,12,2004 r. poroniła. Od ostatniego poronienia nie udało jej sie zajśc w ciążę. Pomimo wielu badań nie znaleziono przyczyny poronień. Nie leży ona na pewno po stronie męża. Teraz obawia się, ze doszły kłopoty z zapłodnieniem Suminka - leczenie od 2002 zaczęte operacją. Potem trzy iui zakończone 3:0. Leczą się i zastanawiają nad IVF. Monika_tg - lat 28, poronienie w maju 2002, po rocznym staraniu czeka ich seria badań. Cik - 29lat,mąż32.Mają synka prawie 10 letniego z pierwszego cyklu starań!O drugie dziecko starają się już 6 lat.Czekają...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=150512


Temat: Pytanie o badanie przeciwciał przeciwtarczycowych?
...i wyszlo, że mam listerioze. Przeleczylam, lekarz nie kazal robić żadnych innych badań, pozwolil zajść w ciążę i znowu doszlo do poronienia. Dopiero po tym wlasnie 3 poronieniu zlecono mi cale multum różnych badań, na samym koncu przeciwciala (sama je zrobilam, bez skierowania lekarza, dowiedzialam się o nich wlaśnie na tym forum). Tak więc nie zawsze przyczyna jest tylko jedna, lepiej zrobić więcej badań, zwlaszcza tych występujących jako przyczyny poronień najczęściej, aby je wykluczyć jako przyczynę. Z wlasnego doświadczenia wiem, że lepiej nieco dlużej się leczyć niż przeżywać kolejne porażki, bo to naprawdę mocno czlowieka zalamuje. Druga możliwość jest taka, że nie trafilaś na kompetentego lekarza. Może ten, do którego chodzisz, niewiele się na tym zna, więc cię zbywa. Wiem, że to musi być ginekolog-endokrynolog. Zwykli ginekolodzy nie znają się...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=132016


Temat: Dlaczego NIKT nie chce pomóc???
...współczucia i chęci pomocy! 90% badań sama sobie "zleciłam" - dzięki informacjom z tego forum. Prawie wszystko w normie. Za wysoki cukier, troszkę rozchwiane hormony (ale jeszcze norma), immunologia ok, choroby odzwierzęce ok, ale na pewno jeszcze nie zrobiłam wszystkiego. I z taką świadomościa mam zachodzić a ciążę? Kiedy dwa razy pod rząd zdarzyła się identyczna sprawa? Ja nie oczekuję cudów, wiem, jak trudno jest ustalić przyczyny poronień, wiem, że może się okazać że wszystko będzie dobrze. Jedyne, czego bym chciała, to odrobina dobrych chęci, trochę życzliwości... Czy tego nie można wymagać od lekarza? Na koniec mi powiedział: Nikt pani do tej pory nie zdiagnozował PCO? To dobrze. Dobrze? No tak, bo z czego ja bym żył? (w domyśle było jeszcze, patrzcie i podziwiajcie, jestem najwspanialszy i bądź mi wdzięczna dziewczyno za to, że stąpam po tej...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=122944


Temat: śmietnik-temat tymczasowy
...chrób typu PCO.. endometrioza... itp. napewno każda z Was ma jakies ciekawe stronki.. wiadomości... itp. każda ilośc się przyda... jak juz zauważyłyście... powstało podforum na temat naszych chorób... i chciałabym aby ona było naszą studnią wiedzy... a wiem że jak mi pomożecie to bedzie... LICZĘ NA WAS... i tu jest to miejsce...:) kalkulator kalkulator kalkulator metody sztucznego zapłodnienie poronienia przyczyny poronień grupa krwi badanie moczu badanie dopplerowskie test owulacyjny
Źródło: forum.axxa.com.pl/viewtopic.php?t=22


Temat: Czeka mnie HSG - czy ktoś miał robione?
Czeka mnie HSG - czy ktoś miał robione?   Zaczynam szukać przyczyny poronień. No i jednak będę musiała iść na HSG - za dwa cykle. Czy któraś z Was miała robioe bez narkozy? Ze zwykłym znieczuleniem? Da się to przeżyć? Napiszcie coś... Wiem, że to paskudne badanie, nie owijajcie w bawełnę [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Pozdrawiam, Agata
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=113697


Temat: Starania po poronieniach - co zrobić by donosić kolejną ciążę?
...ciąży było nawet serduszko .. W drugą ciążę zaszłam 6 miesięcy po pierwszej w 3 cyklu starań ... w pierwszą w 1 miesiacu starań .. Miałam dwa zabiegi łyżeczkowania .. zrobiłam masę badań .. takich jak zespół antyfos.. cytomegalia , toksoplazmoza, nasienie męża , fibrynogen, hormony tarczycy , progesteron, prl .. czas krzepnięcia , czas krwawienia , antykoagulant tocznia .. itd .. było tego masa .. Wszystkie badania wyszły dobrze !! Nie znam przyczyny poronień . Teraz od lutego 2009 staram się zajść w 3 ciążę , bezskutecznie . Mam owu , wyniki ok a ciaży brak .. przypuszczam ze coś po zabiegu się pokomplikowało , np. jajowody .. Nie długo wybieram się na HSG .. nie wiem co będzie dalej .. ale wierzę że się w końcu uda.. Jeśli mogę w czymś pomóc komuś , jakąś radę .. to śmiało proszę pytać .. Trzymam kciuki za wszystkie mamy Aniołków aby im się w końcu udało . A aa a...
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=9331


Temat: poronienie??????????
Matko jedyna,co Ty wypisujesz?! fiolka23 ile ty masz lat? Tak to sie ma do siebie,że powinnaś mieć samce w jednej,a samice w drugiej klatce,albo wykastrować samce! Przyczyny poronień mogą różne,np. słaby organizm samicy,stąd wniosek-nie powinna zachodzić w następne ciąże,bo ją to wykończy,rozumiesz? TY JĄ WYKOŃCZYSZ SWOJĄ NIEWIEDZĄ!!! I nie ma tu znaczenia,że to rodzina,one tego nie rozumieją. To ty nie wiesz,że samiec+samica=ciaża? Matko jedyna,włosy dęba stają!
Źródło: koszatniczka.org/viewtopic.php?t=7951


Temat: Poronienie i jego przyczyny!
...nazywa się stratę ciąży poniżej 28. tygodnia. Wiele wcześniaków urodzonych w 26. tygodniu ciąży na nowoczesnym oddziale noworodkowym przeżywa i rozwija się normalnie. Można rozróżnić poronienia samoistne, spowodowane przez naturalne przyczyny, oraz sztuczne (przerwanie ciąży nazywane aborcją), które zostały sprowokowane np. ze wskazań lekarskich czy społecznych (w Polsce dozwolone tylko ze względu na stan zdrowia pacjentki). Przyczyny poronień samoistnych
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=157


Temat: Pogaduszki po stracie cz.12
...niż pary, u których poronienia dokonywały się w późniejszym czasie. W innych opracowaniach jako równorzędną z translokacją przyczynę nawracających poronień wymienia się mozaicyzm, który zwykle dotyczy kobiet. Mozaicyzm matczynego chromosomu X doprowadza do poronienia u 50 proc. dotkniętych tą nieprawidłowością kobiet, co prawdopodobnie jest spowodowane płodową monosomią chromosomu X. Na dalszym miejscu jako przyczyny poronień nawracających znajdują się delecje i inwersje chromosomów 4. Wykrycie wad anatomicznych (ultrasonografia - nieinwazyjna, histerosalpingografia HSG - rentgen przy podanym domacicznie kontraście, histeroskopia - wprowadzenie endoskopu do jamy macicy) Tylko niewielka liczba kobiet ze zmianami strukturalnymi macicy doświadcza trudności w donoszeniu ciąży, zaś odsetek udanych ciąż wśród kobiet z...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=5765


Temat: Zaplodnienie pozaustrojwe -co w tym zlego?
...Te badania nie dotyczą stanu zarodka, bo w pierwszym trymestrze niewiele można stwierdzić, tylko stanu matki (badania hormonalne jednoznacznie na to wskazują) Chodzi o to by sprawdzić, czy trudność z utrzymaniem ciązy lezy po stronie organizmu matki i tylko wtedy podawać leki, bo jesli matka jest zdrowa to przyczyną jest wada zarodka. ten sam wniosek płynie tez opini lekarza z "poradnika" który zaleca diagnozowanie ( a wiec i leczenie) przyczyny poronień dopiero po trzecim poronieniu, bo dopiero to świadczy o nieprawidlowosciach ze strony oranizmu kobiety
Źródło: forum.oaza.org.pl/viewtopic.php?t=1727


Temat: Wady genetyczne przyczyną poronień?
...taka informacja jest dla mnie bardzo cenna. jutro idę sobie zrobić te przeciwciała. NIe wiedziałam że mogą być przyczyną powstania wad serca u plodu. TAk samo jak to że te przeciwciała nawet jeżeli nie "wyszły" w badaniach trzeba jeszcze raz zrobić sobie na początku ciąży. Tak sobie myślę, że dzięki takiemu forum mamy szanse zdobyć wiedzę na dany temat de facto większą niż lekarz, ponieważ popartą praktyką. Jak wiadomo przyczyny poronień w 76% są wielką niewiadomą, pomimo prowadzonych w tym kierunku badań, dlatego możliwość udzielania sobie na wzajem rad na podstawie własnej "praktyki" jest czymś bardzo ważnym. Dlatego jeszcze raz dziękuję. Mam jeszcze pytanie, czy jak stwierdzono u was CMV to brałaś jakieś antybiotyki? w którym to było miesiącu, dlaczego sobie zrobiłaś badania w tym kierunku (lekarze normalnie nie zalecają)....
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=161800


Temat: po zabiegu...
...(Zinat - przez 5 dni !!!), by nie wdarla sie jakas infekcja czy zakazenie, by nie było pożniej zrostow itd. Nie wskazane jest po zabiegu zazywanie kapieli w goracej wodzie !!! Jesli zabie jest prowidlowo wykonany a dla bezpieczenstwa dostałas jeszcze antybiotyk nie ma prawa sie nic dziac. Ja juz po 3 tygodniach po zabiegu bylam u lekarza z wynikiem histopatologicznym i mialam robione USG (wszystko ok). HSG mozna zrobic - zalecane jest jako jedno z badan gdy poszukuje sie przyczyny poronien. Mysle, ze na poczatek wystarczy USG. Tabletki anty bralam rowniez po pierwszym zabiegu, by sluzowka sie szybciej odregenerowala, wyregulowac cykl i nie zajsc zbyt szybko w ciaze. Jesli czeka sie na miesiaczke naturalne to trwa to 4-6 tygodni (czasem nawet 8, czasem trzeba ja wywolywac !) . Tabletki napewno to wyregulują ! Moj lekarz pozwolił zaczac proby po 3 cyklach. Jestem teraz juz 4 cyklu, robie badania i poki co mam zabronione...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=93241


Copyright (c) 2009 QLIMAX | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.